088 - 442 04 00 info@careforhuman.nl

”Eigenlijk ben ik vrolijk, sterk, enthousiast, en energiek. Maar steeds terugkerend waren dagen dat ik verzandde of vast liep. Dagen dat ik niet goed kon nadenken, van alles vergat, me terug trok, heel erg moe en boos was en uiteindelijk vreselijk depressief werd. Het begon steeds met enkele dagen waarop ik slechter functioneerde, die eindigde in enkele zware dagen, en dan ging het langzaam weer beter. Een dag of tien slecht, een dag of achttien goed. Dan was er geen vuiltje aan de lucht. Een malle molen, onverklaarbaar, niet normaal, en dat vond ik zelf ook. Mijn zelfvertrouwen raakte beschadigd, ik was om de paar jaar overspannen, en kreeg uiteindelijk een burn-out.

Het duurde jaren voor ik er achter kwam dat er een patroon zat in mijn klachten, dat samenviel met mijn menstruatiecyclus. Maar hoewel ik vanaf dat moment een gewaarschuwd mens was hielp dit me niet om de stormachtige depressies het hoofd te bieden.

Depressie?

Later las ik dat ik alle kenmerken had die horen bij een depressie. Je verliest contact met de realiteit, relativiteit en tijd. Je ervaart machteloosheid en wanhoop. Het kan zo sterk zijn dat je het idee hebt dat je in je diepste wezen depressief bent en dat het nooit meer over zal gaan. Het lijkt of jij de ellende bent die je voelt. Je verzet je ertegen maar dat helpt niet en je raakt uitgeput. Dat is zo angstig dat je daar ook niet gauw met iemand over praat. Je durft voor jezelf al haast niet toe geven wat je voelt, bang dat je gek bent.

Psychische klachten

Natuurlijk zocht ik naar een uitweg, die mij via de huisarts bracht bij de GGZ, gesprekstherapie en zelfhulptherapie. Kijkend naar mijn leven zie ik dat ik kwetsbaar ben voor psychische klachten en dat therapie daarom heel zinvol was. Maar de alsmaar terug kerende klachten die samengingen met mijn menstruatiecyclus verergerde dit en maakte het echt problematisch. Ik heb mijn huisarts, gynaecoloog, psychologen gevraagd of er niet iets te doen was aan de in een duidelijke cyclus terugkerende klachten. Ik liet ze klachten en menstruatie kalender zien. Er werd niet of nauwelijks op gereageerd. Verder dan een vage bevestiging dat mijn klachten wellicht samen zouden kunnen hangen met mijn cyclus kwam geen van hen met PMS.

Iedere maand werd ik weer geconfronteerd met een crisis, regelmatig zo ernstig en zwart dat ik niet meer verder wilde. Ik schaamde me daarvoor en probeerde, helaas vaak tevergeefs, mezelf beter in de hand te krijgen. Rond mijn achtenveertigste ging ik enorm zweten ’s nachts, licht slapen en wakker liggen. Eerst af en toe maar later elke nacht. Mijn huisarts wist niet wat het was. Ik vroeg of het de overgang kon zijn, maar hij dacht het niet.

In contact met Care for Women

Via internet vond ik meer informatie over overgangsklachten en een PMS test bij ‘Care for Women’. Ik vroeg een consult en hoorde eindelijk een helder en herkenbaar verhaal over PMS en wat er nu tijdens de overgang allemaal verandert. Sinds het consult gebruik ik ‘Women’s Mood’ en AOV L-Tryptofaan. Al snel sliep ik beter. Nu vijf cyclussen later ben ik verbijsterd. In tientallen jaren heb ik me niet zo goed gevoeld en kan alleen maar hopen dat dit aanhoudt. Het enig nadeel zijnde kosten van de voedingssupplementen, die gek genoeg niet vergoedt worden.

Ik voel me net een normaal mens! Al die tijd heb ik geen of nauwelijks last van depressieve gevoelens. Soms heel, heel vaag aan de horizon een drizeltje maar dat stelt echt niks voor. Wel ben ik voor en aan het begin van de menstruatie heel erg moe. Dan ga ik in de middag even twee uur slapen en vroeg naar bed en voel me prima!

Te weinig kennis

Blijkbaar is er bij veel huisartsen, psychologen en gynaecologen te weinig vakkennis over wat er gebeurt in je hersenen als je PMS klachten hebt. En nog minder over de eenvoudige middelen die je in kunt zetten om dit te ondervangen. Natuurlijk vraagt een werkelijke depressie om andere middelen. Maar mijn klachten hebben een duidelijke cyclus en wisselde in een vast patroon met perioden waarin ik normaal functioneer en me goed voel. Het is niet wetenschappelijk aantoonbaar, maar ik schat dat mijn depressieve en destructieve klachten voor 85% tot 90% hun oorzaak vinden in de gevolgen van hormoonwisselingen.

De klachten zijn zo goed als verdwenen en ik hoop met heel mijn hart dat er meer wetenschappelijk onderzoek komt naar de werking van de middelen die ‘Care for Women’ inzet. Hopelijk krijgt hun vakkundigheid de erkenning en bekendheid die ze verdienen. Het heeft mijn ”normale” leven gered.”

Anoniem