088 - 442 04 00 info@careforhuman.nl

De healthcheck

[wpseo_breadcrumb]

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van hormonen tijdens de overgang het risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toeneemt?

De overgang is voor vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar goed voor gezorgd moet worden. Je regelmatig laten controleren voorkomt veel narigheid.

In 2016 stierven er voor het eerst meer vrouwen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Bij mannen is kanker al ruim tien jaar de belangrijkste doodoorzaak. Hierdoor is deze ziekte vanaf 2016 doodsoorzaak nummer één bij zowel mannen als vrouwen.

In onderstaand schema heeft het CBS de verschillen in sterfte tussen mannen en vrouwen van de meest voorkomende doodsoorzaken verwerkt.

Wil jij ook weten of je gezondheidsrisico’s loopt op het krijgen van hart- en vaatziekten of diabetes, terwijl je zich daar niet van bewust bent? Dan kun je bij Care for Human terecht voor een gezondheidscheck, ofwel de healthcheck. Tijdens de healthcheck van 30 minuten worden o.a. door middel van een vingerprik de volgende metingen verricht:

  • Glucose
  • Cholesterol
    • Totaal cholesterol
    • LDL
    • HDL
    • Ratio
    • Triglyceriden
  • Bloeddruk
  • BMI
  • Lichaamsvetpercentage
  • Visceraal vet
  • Spierskeletmassa

Wat wordt er gemeten?

  • Bloedsuikerspiegel
    De specialiste meet tijdens de gezondheidscheck o.a. je bloedsuikerspiegel, ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit doet ze door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden.
  • Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en tryglyceriden)
    Tijdens de gezondheidscheck wordt ook het cholesterol gemeten. Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.
  • BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte)
    De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw gezondheidscheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan de specialiste je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

    Naast de BMI meet de healthconsulent ook:

  • Lichaamsvetpercentage
    Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

  • Skeletspiermassa
    Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.

  • Bloeddruk
    Tijdens de gezondheidscheck controleert de specialiste ook je bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

 

Kosten

De kosten voor een health check bedragen 70,50 euro inclusief materiaal kosten.

Wist je dat een health check soms zelfs wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering? Bekijk daarvoor je polis onder het kopje preventieve zorg/preventie of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Bel 088-442 0400

N

Specialistische zorg

De healthconsulent is speciaal opgeleid in het verrichten van healthchecks.

N

Direct de uitslag

Je krijgt direct de uitslag met een persoonlijk advies mee.

N

In de buurt

Met zo'n 150 locaties in Nederland is er vast een praktijk in de buurt.

N

Doorverwijzing niet nodig

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Je kunt bij ons zo terecht.

N

Vergoeding

Een healthcheck wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar.