088 - 442 04 00 info@careforhuman.nl

Mijn moeder heeft borstkanker gehad en is inmiddels hartpatiënte. Daarom wil ik mij regelmatig laten controleren. Via een healthcheck. Eén keer per jaar laat ik daarom mijn cholesterol, bloeddruk en suiker meten. Dat is gemakkelijk, want dat kan ik eenvoudig door een Care for Women specialiste laten doen. Zij doen dit immers ook bij alle vrouwen boven de 50 jaar tijdens het tweede menopauzeconsult. Regelmatig vinden ze zulke hoge waarden, dat een bezoek aan de huisarts of zelfs de cardioloog noodzakelijk is. De meeste vrouwen weten het niet. Want een verhoogd cholesterol of suiker merk je niet snel. Zeker niet als je net 50 bent.   Anders ligt het bij de controle op andere ziektebeelden. Dat is niet zo gemakkelijk te regelen. Assertief als ik ben, ging ik op zoek. En ja, uiteraard vind ik ook daar mogelijkheden. Goede mogelijkheden, maar niet in Nederland. De overheid vindt dit niet goed. Gelukkig zijn er een paar ondernemers die een dagje uit met een MRI scan kunnen regelen, net over de grens in Duitsland.

Een healthcheck tussendoor

Hoe eenvoudig kan het zijn. Tussen de patiënten door gewoon naar een Duits ziekenhuis om een MRI te laten maken van je borsten en je hele hart-en vaatstelsel. Je moet dan wel bereid zijn dit zelf te betalen, want een MRI scan ter preventie van ziektebeelden wordt nog niet vergoed. Maar dat is een keuze. Gelukkig wordt de healthcheck als onderdeel van het tweede menopauzeconsult vaak wel vergoed. Vanuit de aanvullende verzekering. Net als in de praktijken van de Care for Women specialisten krijg ik ook hier direct de uitslag te horen met een goed advies. Dat is prettig.

Niet in Nederland

Maar dat kan niet bij ons. Niet omdat wij dit in Nederland niet zouden kunnen regelen. Nee, omdat de overheid van mening is dat dit niet goed voor ons is. Nederland op zijn smalst, wat mij betreft. De gezondheidszorg wordt steeds duurder, want we worden steeds ouder. De verantwoording voor een goede gezondheid wordt steeds meer bij onszelf gelegd. Maar je preventief laten screenen op eigen kosten in een MRI, die overigens toch vaak onbenut staat in de weekenden en avonden, mag niet.

Jaarlijkse healthcheck

Mijn auto is al wat ouder. Jaarlijks gaat hij voor een APK naar de garage. Dat is goed voor de auto, voor mij als eigenaar en voor het milieu. Ik ben van mening dat het voor ons vrouwen echt belangrijk is regelmatig onze gezondheid te laten controleren. Even voor een healthcheck gaan, net als de auto voor een APK. Dat is goed voor mij, mijn gezin en de overheid. We hebben tenslotte na de overgang nu eenmaal meer risico op een aantal vervelende ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten en borstkanker. Ik vind dan ook dat een overheid met mijn keuze voor een MRI scan niets te maken heeft, zeker als ik bereid ben dit zelf te betalen. In tegendeel. Zij zouden dit soort initiatieven juist moeten toejuichen. Zorgverzekeraars zouden dit moeten toejuichen. We nemen onze eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig wordt de healthcheck bij de Care for Women specialisten meestal al wel vanuit aanvullende verzekeringen vergoed. Maar voor veel gezondheidsonderzoeken is dit helaas nog niet zo. Ik ga vanwege mijn MRI-onderzoek dit jaar een keer minder op vakantie. Dat is de keuze die ik gemaakt heb. Maar ik ga wel met een gerust gevoel op vakantie. We bepaald hiervan het prijskaartje?