Anticonceptie. Een onderwerp waar al veel over gediscussieerd is. Een aantal jaren geleden werd er nog in de politiek nagedacht of je je anticonceptiepil niet bij de supermarkt zou kunnen halen. Een half jaar later schrikt iedereen van het, al lang bekende, verhoogde risico op trombose op de pil en een paar jaar later staat er groot in de krant dat je dood kunt gaan aan de Diane-35 pil. Op 20 juni meldde de krant dat maar liefst de helft van het aantal Diane-35 gebruiksters was gestopt. Vele discussies over het gebruik van de pil zijn terecht, want Nederland is een pilland. Hormonen liever niet want daar krijg je borstkanker van (ook zo lekker genuanceerd), maar wel de pil. Vertellen dat de pil ook hormonen bevat, doen we liever maar even niet.
Goede voorlichting noodzakelijk
Ik denk dat met de commotie die er is rondom het gebruik van de pil, het nu echt belangrijk is goede voorlichting te geven over de verschillen tussen de anticonceptiepillen en de voor- en nadelen met vrouwen te bespreken. Er wordt veel te weinig gerichte informatie gegeven, terwijl de verschillen er zijn. Zomaar stoppen is niet de juiste weg en een weekje langer of korte slikken maakt niets uit. Goed kijken naar een vorm van anticonceptie die echt bij een vrouw past en haar hierbij betrekken, lijkt mij juist van deze tijd.
Voorkom ‘ongelukjes’
In Engeland leidde commotie tot een stijging van het aantal abortussen van maar liefst 9%. Als je je dan realiseert dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 7000 tienerzwangerschappen te wijten zijn aan onvoldoende kennis op het gebied van anticonceptie, is er nog heel wat winst te behalen. Laten we daar met z’n allen eens de krachten bundelen en vrouwen goed op de hoogte stellen van de mogelijkheden die er zijn. Dan voorkomen we wellicht in de toekomst dat via de media belangrijke informatie bij ons terecht moet komen, maar weten we als vrouw vooraf waar we voor gekozen hebben.