Afgelopen week kreeg ik een heuse hormonenhandleiding voor mannen in mijn mail. Glimlachend las ik hem door. ‘Meer voor mannen!’, de RTL7 reclame schoot in een flits door mijn hoofd. Over die reclame heb ik mij altijd een beetje verbaast. Ik vind die films ook leuk, maar kennelijk zijn ze niet voor mij bedoelt. Ik ben tenslotte vrouw. Hoe kan dat? Heb ik teveel mannelijke hormonen?
Terug naar de handleiding. Dat mannen soms met de handen in het haar zitten als wij in de overgang zijn, daar kan ik me alles bij voorstellen. Regelmatig komen er mannen mee naar een consult bij een van onze Care for Women specialisten. Een goede zaak als je het mij vraagt; je staat er met zijn tweeën voor. Maar het levert ook humoristische situaties op. ‘Heb je wel eens last van wisselende stemmingen?’, vraagt de specialiste. De vrouw geeft aan dat het wel meevalt. De man valt van verbazing van zijn stoel. ‘Meevalt?! Voor wie?’. Een lesje communicatie is dan hoognodig. Want het is gewoon een feit; we zijn af en toe onuitstaanbaar. Het ene moment is het gezellig en het andere moment ontploffen we om bijna niets. Durft er dan ook nog eens iemand wat van te zeggen? Dan barsten we in huilen uit omdat we ons onbegrepen voelen. Maar de realiteit is, dat we ook onbegrepen zijn. Het is voor onszelf vaak al moeilijk te begrijpen wat er allemaal met ons gebeurt. Laat staan voor een ander. Als je mannen zou vragen wat voor type vrouw ze willen zeggen ze waarschijnlijk; een stabiele vrouw die alle ballen netjes in de lucht houdt. En eerlijk gezegd vind ik dat persoonlijk ook prettig. In control zijn. En dan is daar die overgang. Die schopt dat allemaal in de war. En wat die man daaraan kan doen?
Het is gewoon een feit: we zijn af en toe onuitstaanbaar
De ultra veilige opmerking in de handleiding waarmee mannen hun vrouw een lekker glaasje wijn aanbieden lijkt mij meer passen in de rode, gevaarlijke kolom. Alcohol verergert onze hormonale klachten. Wat je als man wel kunt doen? Koop bloemen voor haar. Of nog beter: bonbons. Maar het beste is als je als man probeert te begrijpen wat er met ons gebeurt als we in de overgang zijn. Zo kun je gericht helpen met chocolade als we ons rot voelen, een knuffel als we verdrietig zijn en stofzuigen als we moe zijn omdat we de hele week al slecht slapen. De moraal van mijn verhaal? Misschien moet ik de hormonenhandleiding opsturen naar RTL7. Dan heet ‘ie: ‘de hormoonhandleiding van de vrouw: meer voor mannen’. Kunnen ze daar mooi in mannentaal uitleggen hoe het nu eigenlijk zit, met onze hormonen. Hebben we beiden wat aan. Tenslotte blijft een relatie toch een aangelegenheid van 2 personen.